Radiološka dijagnostika – ortopan / RVG

ORTOPAN

Ortopan, poznat i kao ortopantomogram, je vrsta rendgenske snimke koja se koristi u stomatologiji kako bi se dobila cjelovita slika zuba, čeljusti i okolnih struktura. To je vrlo koristan alat za dijagnosticiranje različitih dentalnih problema, uključujući karijes, upale korijena, ciste i tumore, te za planiranje kirurških zahvata, poput ugradnje implantata.

Postupak dobivanja ortopana je brz i jednostavan, obično traje manje od jedne minute. Pacijent sjedi ili stoji ispred aparata, a glava mu je postavljena u poseban okvir. Zatim se aparat okrene oko glave, što omogućuje dobivanje detaljne slike. Ortopan je neinvazivna i bezbolna metoda koja ne zahtijeva nikakve posebne pripreme ili naknadne tretmane.

Kao i kod svake medicinske dijagnostičke metode, postoji određeni rizik od izlaganja zračenju tijekom dobivanja ortopana. Međutim, taj rizik je minimalan i daleko manji od rizika od dentalnih problema koji se mogu propustiti ako se ne koristi ortopan.

Ukratko, ortopan je vrlo koristan alat u stomatologiji koji omogućuje detaljnu dijagnostiku i planiranje kirurških zahvata. Iako postoji minimalni rizik od izlaganja zračenju, koristi koje pruža nadmašuju taj rizik.

RVG

Uz ortopan koji omogućuje snimku cijele čeljusti dostupna je i RVG snimka pojedinog zuba koja pruža detaljan uvid u zdravlje zuba i okolnog zubnog tkiva. Usluga snimanja pojedinog zuba omogućuje brzu i preciznu dijagnostiku te omogućuje stomatologu da pravovremeno prepozna probleme i odredi adekvatnu terapiju. RVG snimka pojedinog zuba osobito je korisna u slučajevima kada se sumnja na prisutnost karijesa, zubne ciste ili drugih promjena na zubima i okolnom tkivu. Također, RVG snimka pojedinog zuba omogućuje pacijentima da se oslobode bolova u zubu i usta, te se brže i učinkovitije rješavaju dentalni problemi.

U našoj stomatološkoj ordinaciji, uz ortopan dostupna je usluga RVG snimke pojedinog zuba, koja je jednostavna, brza i bezbolna. Naši stručni stomatolozi koriste najsuvremeniju opremu kako bi snimanje bilo što preciznije i što manje neugodno za pacijenta.

Ne čekajte da vaš dentalni problem postane još veći, posjetite našu ordinaciju i saznajte više o našoj usluzi radiološke dijagnostike. Vaše dentalno zdravlje je naš prioritet!

Pošaljite upit:

Vaše ime i prezime
Vaš broj mobitela
Vaša email adresa (opcionalno)
Unesite Vaš upit. Ukoliko želite zakazati pregled, navedite željeni datum pregleda.